Linksmam visas pasaulis atrodo linksmas
RSS ikonėlė Pagrindinio puslapio ikonėlė
  • Pinigai karikatūroje II. Parodos atidarymas

    Paskelbta spalio 4th, 2014 Šarūnas Be komentarų
    Spalio 2 d., Dailininkų sąjungos galerijoje, Vilniuje atidaryta satyrinių, humoristinių piešinių ir karikatūrų paroda „Pinigai keičiasi, humoras lieka“ (Pinigai karikatūroje II).

    „Pinigai keičiasi, humoras lieka“ (Pinigai karikatūroje II), Vilnius – 2014.

    Lietuvos humoristinių piešinių ir karikatūrų paroda skirta Lietuvos Europos bendrosios valiutos euro įvedimui Lietuvoje 2015 m. sausio 1 d.

    Parodą atidarė galerijos direktorė Kotryna Džilavjan, kuri pasveikino visus susirinkusius su paroda. Po jos sveikinimo žodžių, atidarymo estafetę perėmė Pinigų muziejaus vedėjas V. Laurinavičius, kuris vaizdžiai nupasakojo parodos atsiradimo istoriją ir be visa ko paminėjo, kad parodos atidarymo diena pasirinkta neatsitiktinai, – 1922 m. spalio 2 d. buvo įvestas litas Lietuvoje.
    //1922 m. rugpjūčio 9 d. Lietuvos Seimo nutarimu buvo paskelbta apie naujojo piniginio vieneto įvedimą. Seimo Ekonominės komisijos narys Vaclovas Vaidotas pasiūlė pavadinti litu, o jo sudėtinės dalys buvo pavadintos centais. Naujieji pinigai apyvartoje pasirodė 1922 m. spalio 2 d. Įvedant lito kursas su JAV doleriu buvo 10:1, buvo Lietuvos Banko garantuotas turimomis aukso atsargomis (1 litas = 0,150462 gramų gryno aukso).//
    J. Varnas linksmai paporino prisiminimus apie pirmuosius litų banknotus, kurie pakeitė talonus. Norėdamas akivaizdžiai pasidalinti įrodymais, kokie jie neapsaugoti nuo padirbimo cirkuliavo apyvartoje ir kaip nesunkiai juos buvo galima pasidirbti tuo metu, jis net pademonstravo suklijuotų netikrų litų pavyzdžius, atspausdintus kopijavimo įrenginiu. Nacionalinės karikatūristų asociacijos „Humor Sapiens“ pirmininkas Š. Jakštas padėkojo rėmėjams už paramą organizuojant parodą ir V. Laurinavičiui įteikė G. Jociaus nupieštą vedėjo šaržą.

    Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas V. Laurinavičius paskelbė nugalėtojus ir įteikė jiems diplomus bei atminimo dovanėles. Taip pat ir kiekvienam parodos dalyviui buvo išdalinti rėmėjų paruošti dovanų krepšeliai.

    Parodos-konkurso nugalėtojai:

    I vieta – Gintaras Jocius (Vilnius);
    II vieta – Ilja Bereznickas (Vilnius);
    III vieta – Šarūnas Jakštas (Vilnius).

    Paskatinamieji prizai:

    Jonas Varnas (Vilnius);
    Gintautas Stankevičius (Vilnius);
    Justina Puidokaitė (Vilnius).

    I vieta – Gintaras Jocius (Vilnius)


    > EURAS AR LITAS ? <

    II vieta – Ilja Bereznickas (Vilnius)


    > – Su litais reikia atsisveikinti linksmai, lengvai, be aimanų! <
    > Say goodbye to litas cheerfully and easily, without moaning! <

    III vieta – Šarūnas Jakštas (Vilnius)


    > – Valio! Įdarbino! <
    > Hurrah! Employed! <

    Paskatinamasis prizas: Jonas Varnas (Vilnius)


    Paskatinamasis prizas: Gintautas Stankevičius (Vilnius)


    Paskatinamasis prizas: Justina Puidokaitė (Vilnius)


    „Pinigai keičiasi, humoras lieka“ (Pinigai karikatūroje II).

    Paroda „Pinigai karikatūroje II“ – jau antroji Lietuvos banko Pinigų muziejaus kartu su karikatūristų bendruomene surengta paroda apie pinigus ir dailininkų požiūrį į juos. Pirmoji įvyko 2000 m., kurioje dalyvavo 22 autoriai pateikę daugiau kaip 100 karikatūrų ir satyrinės plastikos darbų. Pagrindinė pirmosios parodos tema buvo pinigai ir su jais susiję visuomenės gyvenimo reiškiniai.

    Šių metų humoristinių piešinių ir karikatūrų paroda skirta būsimam Europos bendrosios valiutos euro įvedimui Lietuvoje 2015 m.

    Paroda-konkursas buvo paskelbtas šių metų pavasarį kai dar niekas nežinojo ar litą nuo naujų metų pakeis euras, ar ne. Tik konkursui įpusėjus paaiškėjo, kad Lietuva nuo 2015 m. sausio 1 d. įsiveda eurą. Karikatūristams teko spręsti painią užduotį, – reikėjo gilintis į tai, ko dar nėra, nes euras apyvartoje cirkuliuoti pradės tik nuo sekančių metų. Spekuliacijų ir visokio plauko ekspertų nuomonių „už-prieš“ žiniasklaidoje – nors vežimu vežk, o realiai pajusti ir įvertinti euro poveikį šalies ekonomikai, eiliniams jos piliečiams bus galima tik „pasėdėjus zonoje“.
    Šį kartą karikatūristams teko pasikliauti savo gyvenimo patirtimi, intuicija ir nuojauta. Daugelis karikatūristų bendruomenės narių savo kailiu patyrė ne vieną piniginių ženklų keitimo reformą. Todėl linksmosios grafikos atstovams (ypač vyresniosios kartos) buvo labai artima parodos tema (ir labai taikli): „Pinigai keičiasi, humoras lieka“.

    Konkursui darbus galėjo pateikti ir profesionalūs dailininkai, ir neprofesionalūs autoriai. Vasaros metu sunkoka prisiversti ir įkalinti save tarp keturių sienų, kai tuo metu saulė už lango svilina, tačiau atsiliepė ir konkurse sudalyvavo nemaža dalis karikatūristų, kurie savo humoristinius pamąstymus apie litą ir eurą „išliejo“ ant popieriaus. Nors konkurso dalyviams buvo rekomenduojama atsiųsti ne daugiau kaip 6 darbus, tačiau atsirado tokių, kurie šį skaičių viršijo net dvigubai.

    Konkurse dalyvavo 27 Lietuvos autoriai, atrankai atsiųsta 134 darbai. Parodoje eksponuojama 119 karikatūrų. Daugiausia jų atstovavo didiesiems Lietuvos miestams Vilniui ir Kaunui, tačiau po keletą darbų pateikė ir dailininkai iš Klaipėdos, Varėnos, Skuodo r. ir kt. Vertinimo komisija, sudaryta iš Lietuvos banko Pinigų muziejaus ir Nacionalinės karikatūristų asociacijos „Humor Sapiens“ deleguotų atstovų, pirmenybę teikė kūrybiškumui ir originalumui, aktualumui, atlikimo meistriškumui ir meniškumui. Buvo išrinkti komisijos nuomone trys geriausių darbų autoriai, kuriems atiteko Lietuvos banko įsteigti piniginiai prizai ir vertingos dovanos. Dar keliems parodos dalyviams įteikti specialūs paskatinamieji prizai, vertingos atminimo dovanėlės. Parodos atidarymo metu dalyviams, parodos svečiams bei lankytojams išdalinti specialiai šiai parodai paruošti ir atspausdinti išvaizdūs katalogai.
    Renginio pabaigoje buvo organizuotas aukcionas, kuriame buvo galima įsigyti tiek autorinių darbų, tiek specialiai renginiui dedikuotų linksmų, profesionaliai nupieštų šaržų, humoristinių piešinių.

    Vasarą atlikti visuomenės nuomonės tyrimai atskleidė, kad net ~48%. šalies gyventojų nepritarė euro įvedimui Lietuvoje. Vienas iš dažniausiai minimų argumentų – gaila atsisakyti lito. Visiškai aišku ir suprantama, kodėl daugeliui šalies gyventojų gaila atsisveikinti su litu, vieno iš valstybingumo atributų, simbolių. Tačiau žvelgiant į perspektyvą, anksčiau ar vėliau popierinių pinigų neliks, o koks piniginis simbolis po skaičių švies atsiskaitymo mokėjimo kortelėse ateityje, – litas, ar euras, – vargu ar bus aktualu. Kur kas svarbiau, kad tų skaičių apskritai ten būtų.
    Visuomenės marga, įvairialypė nuomonių gausa ir atsispindi parodoje eksponuojamose karikatūrose, – vieni autoriai savo darbuose gedi ir gailisi litų, kiti ragina pažvelgti per filosofijos prizmę, treti optimistiškai pasitinka euro atėjimą ir linksmai taria nacionalinei valiutai „sudie“, ketvirti giliai širdyje brandina viltį, kad litas dar kada nors sugrįš.

    Paroda Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) veiks iki spalio 22 d.
    Parodoje lankytojai gali įsigyti jiems patikusius darbus (originalus, arba jų kopijas).

    Organizatoriai kviečia nepraleisti puikios progos ir tinkamai atsisveikinti su litu: linksmai, lengvai, be aimanų.

    Nacionalinė karikatūristų asociacija „Humor Sapiens“
    www.humorsapiens.lt

    Pinigai keičiasi, humoras lieka. Vilnius – 2014.
    Satyrinių, humoristinių piešinių ir karikatūrų paroda. Oficialus parodos plakatas.


    Dailininkų sąjungos galerija, Vokiečių g. 2, Vilnius.

    Paroda veiks iki spalio 22 d.

    Parodos lankymas nemokamas.

    Exhibition of Lithuanian caricatures „Money Changes, Humour Stays“ (MONEY IN CARICATURE II)

    PARODOS DALYVIAI / AUTHORS:

    Alvydas Ambrasas, Vincas Bareikis, Vladimiras Beresniovas, Ilja Bereznickas, Andrius Deltuva, Rimantas Dovydėnas, Andrius Gruzdaitis, Šarūnas Jakštas, Antanas Jankauskas, Gintaras Jocius, Alvydas Jonaitis, Juozas Juozapavičius, Vladas Kudaba, Jonas Lenkutis, Saulius Medžionis, Amalijus Narbutas, Justina Puidokaitė, Justinas Račinskas, Algirdas Radvilavičius, Algimantas Snarskis, Gintautas Stankevičius, Edmundas Unguraitis, Marta Valaikienė, Jonas Varnas, Evaldas Vėgėlė, Rolandas Vičys, Adomas Žilinskas.

    www.facebook.com/caricatura.lt

    Komentuoti