Linksmam visas pasaulis atrodo linksmas
RSS ikonėlė Pagrindinio puslapio ikonėlė
  • Širdis, peilis ir koltas – 50 m.

    Paskelbta gruodžio 12th, 2016 Šarūnas Be komentarų

    „Širdis, peilis ir koltas“ – 50 m.

    Dailininkas, karikatūristas, animatorius, knygų iliustratorius Romas Palčiauskas yra vienas iš nedaugelio Lietuvos komiksų pradininkų, kurio kūrybos kraitėje puikuojasi daugelio pamėgti ir ypač vyresnės kartos žmonėms gerai žinomi komiksai: „Širdis, peilis ir koltas” (1966–1967), „Fredas – „Medinė koja“ (1967–1968 m.), „Džekas ir Bobis“ (1968–1980 m.), „Suodžiaus ir Pempės nuotykiai“ (1973 m.), „Dūda ir Brukas“ (1992–1994 m.), o taip pat ir kiek mažiau gal žinomų, trumpesnės apimties iliustruotų pasakojimų, bet taip pat puikių komiksų. Autoriaus teigimu, žurnale „Šluota“ iš viso buvo atspausdinta apie 200 jo nupieštų komiksų.

    (Info: 1957 m. buvo atspausdinti Igno Laurušo pasakojimai apie „Rapolą Krapą“; žurnale „Švyturys“ nuo 1962 m. buvo reguliariai spausdinamas F.Samuko mini komiksas „Miko Ridiko nuotykiai“).

    „Širdis, peilis ir koltas“

    Dar besimokydamas Vilniaus Dailės institute R.Palčiauskas pradėjo bendradarbiauti su „Šluotos“ žurnalo redakcija. 1960 m. gabus jaunuolis buvo pakviestas įsilieti į „Šluotos“ redakcijos būrį etatiniu dailininku, o neilgai trukus jis buvo paskirtas dirbti žurnalo meniniu redaktoriumi („Šluotos“ redakcijoje R.Palčiauskas dirbo iki 1968 m.).

    1966 m. tuometinis žurnalo „Šluota“ skyriaus redaktorius Česlovas Valadka pasiūlė talentingam karikatūristui piešti komiksus (anuomet dar labai mažai šalyje kultivuojamą žanrą). Sumanymas (komiksas „Širdis, peilis ir koltas“) netruko tapti reikšmingu posūkiu jauno dailininko karjeroje.


    pieš. Romas Palčiauskas

    Komikso „Širdis, peilis ir koltas“ anonsas.
    „Šluota“ 1966, Nr. 23 (294)

    1966 m. gruodžio mėn „Šluota“ žurnalo Nr. 23 (294) atspausdintas būsimo komikso anonsas. Sekančiame žurnalo numeryje (Nr. 24 (295)), ketvirtame viršelio puslapyje pasirodė pirmas komikso „Širdis, peilis ir koltas“ epizodas.

    Režisūrinį scenarijų, siužetus, dialogus satyrikas pateikdavo dailininkui, kuriam belikdavo nupiešti piešinėlių seriją. Bendradarbiavimas truko maždaug pusę metų. Kai Č.Valadka „nustojo teikti komikso scenarijus“ visas kūrybinis-gamybinis procesas užgulė ant R.Palčiausko pečių – teko viską daryti pačiam: sugalvoti temas, siužetą, nupiešti piešinius.

    Žurnalo „Šluota“ karikatūros, humoristiniai piešiniai, satyra bei humoras ir ypač paskutiniame puslapyje spausdinami komiksai sulaukė milžiniško populiarumo skaitytojų tarpe, – žurnalo tiražas septintame dešimtmetyje ėmė augti, tarsi ant mielių.

    Nepaisant populiarumo ir sėkmės, vieną dieną žurnalo „Šluota“ vyriausias redaktorius J.Bulota pasikvietė pas save į kabinetą komiksų autorių ir jam pateikė pasiūlymą, kurio negalima buvo atsisakyti – bosas nusprendė pats kurti temas būsimam naujo formato komiksui.

    Nūnai R.Palčiauskas su šypsena prisimena ano meto netikėtus viražus: „Sunkus atvejis, jis (redaktorius) man patinka nepatinka, o pabandyk redaktoriui atsisakyti, – tai arba išlėksi iš darbo, arba honoraras nukentės“.

    Todėl autoriui nori nenori, bet palaipsniui teko numarinti populiaraus komikso herojų Fredą – pradžioje jis netenka vienos kojos, ir komiksas jau nauju pavadinimu („Fredas – „Medinė koja“) dar kuris laikas publikuojamas, tačiau netrukus visiškai likviduojamas (Fredas ir jo draugė Dženi bėgdami nuo persekiotojų pasislepia karstuose, o jų bičiulis Bobas apgauna besivejančius – apsimeta, kad jis Fredą ir jo merginą „sukišo“ po velėna). Veikiai išmuša naujo komikso („Džekas ir Bobis“) žvaigždžių valanda.

    „Širdis, peilis ir koltas“ komiksuose persipina nuotykiai, detektyvas, vesternas. Parodijuojama kapitalistinė santvarka, daug šaudymų, muštynių ir etc. „Širdis, peilis ir koltas“ komikso pagrindiniai herojai: supermenas Fredas, jo seksualioji draugė Dženi ir „supuvusio“ kapitalistinio pasaulio atstovas misteris Hopkinsas.


    pieš. Romas Palčiauskas

    Komiksas „Širdis, peilis ir koltas“, pradžia.
    „Šluota“ 1966, Nr. 24 (295)

    „Širdis, peilis ir koltas“ komiksas padėjo atsiskleisti jauno menininko talentui. Dailininkas mokėjo piešiniu įdomiai pavaizduoti siužetą, gebėjo puikiai perteikti veiksmo intrigą, suteikti piešinių ciklams animacijai būdingos dinamikos (ekspresyvios kadruotės principas). Šis menininko pirmas didesnės apimties kūrinys neabejotinai buvo ta pradžia, kuri sužadino visuomenės domėjimąsi komiksų žanru. „Pirmoji kregždė“ sąlygojo atsirasti visai plejadai kitų to meto autorių piešiamiems komiksams („Tadas Blinda“, „Anupras Dirvelė“, „Paršiuko Čiuko nuotykiai“ ir kiti). Neginčytinai, kad šis komiksas buvo R.Palčiausko svarbus ir reikšmingas įvykis ilgame ir vaisingame kūrybiniame kelyje. Puiki pradžia, kuri ir nulėmė tolimesnį menininko kūrybinį pasirinkimą.

    1966 m. dienos šviesą išvydęs komiksas „Širdis, peilis ir koltas“ buvo, tarsi gaivaus vėjo gūsis begalinių reportažų liūne apie soc. santvarkos gigantiškas statybas, nepaliaujamus laimėjimus, melžėjų, traktoristų ir kombainininkų stachanovietiškas pergales ir dar visokio plauko nesibaigiančius trimitavimus apie gamybinis pasiekimus, kurie nepaliaujamai liejosi iš laikraščių, žurnalų, televizijos ir kino ekranų, radijo imtuvų.

    Šarūnas Jakštas
    www.caricatura.lt

    2016 m. gruodžio 11 d.


    ……………

    caricatura.lt YouTube

    …………………………………………………………………………….

    www.facebook.com/caricatura.lt

    Komentuoti