Linksmam visas pasaulis atrodo linksmas
RSS ikonėlė Pagrindinio puslapio ikonėlė
  • Fridrikas Jonas Samukas – 80

    Paskelbta sausio 6th, 2016 Šarūnas Be komentarų

    Fridrikas Jonas Samukas
    1935 – 2003

    Architektui, dailininkui, karikatūristui Fridrikui Samukui gruodžio 19 d. būtų sukakę 80 metų.

    Fridrikas Jonas Samukas gimė 1935 m. gruodžio 19 d. Šiauliuose. Tėvo Jono ir mamos Valerijos suburtoje šeimoje kartu su Fridriku dar augo brolis Haris ir jaunesnė sesutė Liliana.

    Tėvams persikėlus dirbti į Kretingą, vaikai kurį laiką mokėsi Kretingoje.

    1951 metais Fridrikui diagnozuota apgaulinga kaulų tuberkulioze – teko ilgam įsikurti Šilutės vaikų ligoninėje, kurioje praleido net keletą metų. Jau tuomet Fridrikas iš bendraamžių tarpo išsiskyrė savo aštriu humoro jausmu. Matomai tai paveldėta iš savo tėvo.

    Kol Fridrikas gydėsi Šilutėje, jo šeima persikraustė gyventi į Vilnių. Pasveikęs Fridrikas taip pat persikelia į sostinę, įstojo ir mokėsi Vilniaus vakarinėje mokykloje ir tuo pačiu metu dirbo Vilniaus miesto vykdomajame komitete architektūros skyriuje.

    1958 m. abiturientas su pagyrimu baigė vidurinę mokyklą. Tais pačiais metais įstojo į Dailės institutą, architektūros fakultetą. Nors architektūros studijos nebuvo lengvas užsiėmimas, tačiau darbo patirtis architektūros srityje Fridrikui Samukui padėjo lengviau krimsti mokslus.

    Po metų vedė bendrakursę, o 1960 m. jiems gimė sūnus Arvydas.

    Fridrikas Samukas pirmuosius savo humoristinius piešinius į „Šluota“ (respublikinis satyros ir humoro žurnalas) redakciją nunešė dar besimokydamas institute. Nors tuo metu žurnalas retai spausdino jaunojo dailininko darbus, tačiau tai buvo ilgalaikio ir vaisingo bendradarbiavimo pradžia, kuri sėkmingai tęsėsi iki pat žurnalo egzistavimo pabaigos.

    Jauno dailininko savitu humoro stiliumi ir piešinių atlikimo kultūra netruko susidomėti ir kiti tuometiniai spaudos leidiniai. Žurnalų redakcijos veikiai įžvelgė neeilinį dailininko talentą.

    Autoriaus darbus spausdino žurnalai „Švyturys“, „Jaunimo gretos“, „Kultūros barai“, „Gimtasis kraštas“, „Genys“, o kartais net ir to meto oficialioji spauda.

    Žurnalas „Švyturys“ (populiarus sovietinio laikotarpio dvisavaitinis politinis – visuomeninis ir literatūrinis iliustruotas žurnalas) net skyrė pastovią rubriką jaunam talentui: redakcija F. Samuko paprašė sukurti personažą, kurio nuotykiai būtų įdomūs išprususiam skaitytojų ratui. Karikatūristas sugalvojo personažą, kurio nuotykiai, apjungti bendru pavadinimu „Miko Ridiko nuotykiai“, daugel metų gvildeno žemiškas gyvenimo situacijas. Pirmas mini komikso siužetas buvo atspausdintas žurnalo „Švyturys” Nr. 9, 1962 m. gegužės 15 d. (Žiūr. >>>)


    Mikas Ridikas – Titulinis – Home

    1964 m. F. Samukas baigė studijas Dailės institute ir įsidarbino Vilniaus Dailės kombinate architektu.

    Menininko talentas buvo toks ryškus, kad netgi visasąjunginis Maskvos satyros ir humoro žurnalas „Krokodilas“ (rus. „Крокодил“) kvietė Fridriką persikelti pas save dirbti, ir net! žadėjo po kelerių metų išskirti butą Maskvoje. Tačiau menininko nesuviliojo svetimi kraštai.

    Dirbdamas architektu Fridrikas Samukas rengė daugelio Lietuvos miestų muziejų ekspozicijas ir kūrė jų interjerus, o taip pat rengė įvairios tematikos Lietuvos bei visasąjungines parodas.

    F. Samukas gausiai ir produktyviai dirbo: iliustravo daug humoristinių knygų, piešė plakatus, kvietimus, kūrė logotipus, reguliariai dalyvavo daugelyje respublikos ir užsienio šalių parodose. Menininko talentas ne kartą buvo įvertintas parodų prestižiniais apdovanojimais, prizais ir diplomais.

    > … <

    pieš. Fridrikas Samukas

    (Balsavusių – 3)


    caricatura.lt YouTube

    …………………………………………………………………………….

    www.facebook.com/caricatura.lt

    Komentuoti