Linksmam visas pasaulis atrodo linksmas
RSS ikonėlė Pagrindinio puslapio ikonėlė
  • Dviračių lenktynės karikatūrose

    Paskelbta balandžio 11th, 2011 Šarūnas 4 comments

    VeloCartoon

    Šiaulių Dviračių muziejuje balandžio 1-osios proga buvo atidaryta paroda „Dviračių lenktynės karikatūrose“. Vėl tęsiama tradicija su humoru pažvelgti į dviratį. Parodoje rodomos karikatūros iš „Aušros“ muziejaus rinkinių. Paroda veiks iki rugsėjo 3-osios dienos.

    „Dviračių lenktynės karikatūrose“ — ketvirtoji karikatūrų apie dviratį paroda Dviračių muziejuje. Ankstesniais metais buvo surengtos kitokio atspalvio su dviračiais susijusios karikatūrų parodos: 2000-aisiais — „Dviratis politinėje karikatūroje“, 2002-aisiais — „Karikatūristai apie dviratį“, o 2007-aisiais — “Be žodžių…“.

    R. Baldišius (kairėje) atidaro parodą.

    Šįkart eksponuojamos 34 dviračių lenktynes atspindinčios karikatūros, sukurtos įvairių šalių dailininkų. Darbuose gausu komiškų, žaismingų situacijų, į kurias dviratininkai patenka lenktynių metu.

    Parodoje pristatomos karikatūros — tai Šiauliuose vykusių tarptautinių karikatūrų parodų „VeloCartoon“ fragmentai.

    Ir šiųmetinės, ir ankstesnių parodų iniciatorius ir organizatorius — šiaulietis Rimantas Baldišius. Pasak inžinieriaus, karikatūristo, visko pradžia — daugiau kaip prieš 20 metų. Mintis kilo dviračių šventėse, varžybose. Karikatūrų parodai buvo pasirinkta Vilniaus gatvės vitrina, kurioje žmonės karikatūras pamatyti galėjo 24 valandas per parą, be jokių mokesčių. „Kilo mintis, pabandėme ir viskas pavyko. Dailininkai pradėjo siųsti daug darbų, buvo didelė atranka“, — prisiminė R. Baldišius.

    Karikatūros iš „Dviračių lenktynės karikatūrose“ parodos.

    Vėliau parodos vyko kas dvejus metus. Pirmoji dienos šviesą išvydo 1988 metų gegužę. Iš 500 kūrinių atrinkta 160 karikatūrų. Sėkmė įkvėpė R. Baldišių ir jo bendražygius. 1990 metais surengta dar viena paroda, kurioje dėmesio skirta ir Lietuvos nepriklausomybei.

    Gausiausia buvo 1992 metų paroda — 284 autoriai iš 54 šalių atsiuntė 653 kūrinius. Po poros metų surengta paskutinioji paroda ir graži tradicija nutrūko. „Anksčiau viską organizuoti buvo paprasčiau — užtekdavo entuziazmo. Dabar viskas remiasi į pinigus“, — apgailestavo R. Baldišius.

    1998 metais šiaulietis visą parodos „VeloCartoon“ rinkinį (per 2000 karikatūrų) perdavė „Aušros“ muziejui. Dabar jie saugomi Dailės skyriuje. „Sukviesti visus, kurie piešė, dalyvavo būtų labai sunku. Dabar šių žmonių darbai kainuoja tūkstančiu eurų. Tai geriausi dalininkai. Džiaugiuosi, kad muziejus saugoja jų pieštas karikatūras“, — šypsojosi R. Baldišius.

    Velocartoon parodų katalogai

    Šiaulietis nuotaikingai baigė parodos atidarymą: „Nuo sekmadienio atšils orai, iš rūsių traukime dviračius, nuvalykime dulkes ir minkime pedalus.“

     

    4 komentarai į “Dviračių lenktynės karikatūrose” RSS ikonėlė


    Komentuoti